Hvad drak man på skibe i gamle dage.
Hvor meget vand, øl, rom, og andre drikkevare.
Når man tog på langfart med Fregatten Jylland, var det meget vigtig, at have rigelig af væske med, men hvad tog man med.
Alle tænker nok vand og rom, men var det nu sådan. Vand var skyld i mange sygdomme om bor, det var jo derfor man drak øl i land, Christian den 4. lavede endda en lov om hvordan øllet skulle brygges, og udskænkes. Ombord i skibene var det tit fyldt med fisk og andre dyr fra vandløbet, hvor man havde fået vandet fra, plante og algevækst kunne også forekomme. Mange havde den opfattelse at vand kunne rådner 3 gange, for så aldrig mere at rådne, men før man åbnede et sådan anker med vand, blev det taget op på dækket, for det kunne indholdet en gasart der stank afskyeligt, vandet smagte så meget sødt, og efterlod en meget grim smag i munden, men det kunne drikkes. Så man sørgede altid for, at komme så ofte i havn som muligt, for at få frisk vand ombord.
Øl medbragte man også i rigelige mægter, og for maskinfolkene I vore orlogsskibe er det overladt til skibschefen at bestemme ekstrakost. I almindelighed gives 1 pot ekstra øl og ekstra brændevin 2 gange daglig, så længe der fyres. Den øl man medbragte, var normalt fra Kongens Bryghus, var en hvidtøl, med en noget anden smag end vi kender i dag, den var ikke så sød, og nærmest lidt harsk, indeholdte ikke så mange procenter, så man blev ikke som sådan beruset. Hvis øl beholdningen var ved at slippe op, kunne der i stedet bevilges grog af fransk brændevin og sukker, og hvad er fransk brændevin så? Det er såmænd brændevin fremstillet ved destillation af vin, også kaldet kognak. (Kan også staves Cognac)
Af stærke drikke nævnes brændevin, som hver aften blev udskænket, et mål brændevin pr. mand lig 1/16 pot, er ca. 6 centiliter, ingen rom.
De forskellige sorter vin og brændevin, der forekom ombord, mente lægerne var gavnlige, når de blev nydt i passende mængder.
Brændevin har den for forplejningen ombord særdeles vigtige egenskab, i et lille rumfang, at indeslutte en hurtigt virkende, styrkende og oplivende kraft.
Så ombord kan vis godt sige, der blev drukket, men ikke i overflod, man var ikke beruset, det svarede nok til ca. 2 genstande, man fik igennem dagen.
Chefen og de højre officer kunne også få vin og sherry, men det var ikke hver dag det skete.
Når man var i land forlystede man sig mest med, rystetotty- med vand fra Kirsten Pils kilde i Dyrehaven, eller øl med en klump is i. Men hvor kom isen fra, den bjergede man om vintrene, fra frossen søer og vandløb, og gemte det i is kældre, hvor det kunne holde sig til sidst på sommeren.